Preview

ECONOMICS. LAW. SOCIETY

Advanced search

The Level of Food Security of the Russian Federation and Ways of Its Increase

Abstract

Today food safety is one of the most important components of national security of any state. In connection with the worsening geopolitical situation, the problem of security of the Russian Federation population with food products is extremely important and requires actions on the part of the state. This article describes the dynamics of production in the domestic agriculture and processing industries, defined according to the actual level of food consumption to the rational consumption norms. Using the index approach, there is a level of security of the population with basic foodstuffs and the impact of the implementation of the economic strategy of import substitution at this level. On the basis of the analysis identified the main threats to food security of the Russian Federation and proposed measures for their elimination. Special attention is paid to the problem of food quality, presents possible measures to increase the efficiency of use of budgetary funds by the farmers.

About the Authors

I. V. Efimov
Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

PhD of Law, Associate Professor of the Department of National and Regional Economics 

Address: 36 Stremyanny Lane, Moscow, 117997



M. I. Bukiya
Plekhanov Russian University of Economics
Russian Federation

Fourth-Year Student of the Faculty of Economics and Law

Address: 36 Stremyanny Lane, Moscow, 117997



References

1. Афонина В. Е. Продовольственная безопасность и инвестиции в контексте вызовов современности // Науковедение. – 2014. – № 4. – С. 32–42.

2. Индекс продовольственной безопасности стран мира // Центр гуманитарных технологий. – URL: http://gtmarket.ru/ratings/global-food-security-index/info (дата обращения 06.03.2017).

3. Косенко С. Г., Поличкина Е. Н. Проблемы импортозамещения: региональный аспект // Фундаментальные исследования. – 2015. – № 2. – С. 1744–1750.

4. Национальный агропромышленный портал, 2009–2016 гг. – URL: http://apkrus.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=970&Itemid (дата обращения: 05.03.2017).

5. Приказ Министерства здавоохранения Российской Федерации от 19 августа 2016 г. № 614 «Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающим современным требованиям здорового питания».

6. Савостьянова Я. В., Селезнева А. А. Обеспечение продовольственной безопасности России в условиях продления санкций // Молодой ученый. – 2016. – № 1. – С. 471–474.

7. Таможенная база данных, 2017. – URL: http://marketing1.ru/rus1.html?yclid=2008560537095113673 (дата обращения 12.03.2017).

8. Федеральная служба государственной статистики, 1999–2017. – URL: http://www.gks.ru (дата обращения: 07.03.2017).

9. Федеральный закон от 7 февраля 1992 г. № 2300-1 «О защите прав потребителей» (ред. от 03.07.2016).

10. Указ Президента Российской Федерации от 30 января 2010 г. № 120 «Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации» // Собрание законодательства РФ. – 2010. – 1 февраля. – № 5. – Ст. 502.


Review

For citations:


Efimov I.V., Bukiya M.I. The Level of Food Security of the Russian Federation and Ways of Its Increase. ECONOMICS. LAW. SOCIETY. 2017;(3):118-125. (In Russ.)

Views: 409


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2411-118X (Print)